Haydar  Kazgan - <div><br></div><div><div>Kazgan, Haydar ve Önal, Sami. İstanbul’da Suyun Tarihi: İstanbul’un Su Sorununun Tarihsel Kökenleri ve Osmanlı’da Yabancı Su Şirketleri. İstanbul: İletişim Yayınları, 1999, 167 s.</div><div><br></div><div style="text-align: center; "><span style="font-weight: bold;">ÖZET</span></div><div style="text-align: center; "><span style="font-weight: bold;"><br></span></div><div style="text-align: center; "><span style="font-weight: bold;">İstanbul’da Suyun Tarihi: İstanbul’un Su Sorununun Tarihsel Kökenleri ve Osmanlı’da Yabancı Su Şirketleri</span></div><div><br></div><div>Kitap kısa makalelerden oluşmaktadır. Yazarlar, bu makalelerde temel olarak suyun İstanbul’un iktisadi tarihindeki rolünü ve günümüzde İstanbul’da yaşanan su sorununun tarihî kökenlerini incelemeye çalışırlar. Özellikle, 19. yüzyılda yabancı su şirketlerinin su idaresi konusunda ürettikleri, kimisi uygulanmış kimisi uygulanmamış çeşitli çözümleri anlatırlar. Eserde, Avrupa’daki su şirketlerinin, ellerindeki eskimiş teknolojiyi satacak pazar aradıkları, bunun için de Osmanlıdaki su sorununun çözümüne talip olunarak Osmanlı pazarında yer alabilmek için yöneticilere baskılar yapıldığı anlatılır.</div><div><br></div><div>Kitap, yabancı şirketlerin su dağıtımında karşılaştıkları güçlükler ile kamu kurumlarının su borçlarını ödeme sorunları hakkında ayrıntılı bilgiler sunduktan sonra bir belediyenin su temini meselelerinin çözümüne katkısı ile su ihtiyacının karşılanmasında vakıfların oynadığı rolü de tartışmaktadır.</div><div><br></div><div>Kitapta, şehirde artan nüfusla beraber su işlerinin kurumlarca (örneğin Evkaf Nezareti ve Su Nezareti) üstlenilmesi ve, 19. yüzyılda kurulan yabancı su şirketleri de tasvir edilmektedir.</div><div><br></div><div>Kitap aynı zamanda geliştirilen projeler ve şehirde sık sık meydana gelen yangınların su sıkıntısına yol açmasındaki rolü hakkında hakkında da bilgiler vermektedir.</div><div><br></div><div>Kitabın sonunda yabancı su şirketleriyle 19. yüzyılda yapılan anlaşmalardan örnekler, yabancı ve Osmanlı yazılı basınından İstanbul’daki su sorununa ilişkin haber örnekleri ile İstanbul gravürlerinden ve resimlerinden oluşan küçük bir albüm yer almaktadır. Herhangi bir referans gösterilmeden yazılmış bu kısa deneme yazıları okuyucuya İstanbul’da su konusu hakkında genel bilgiler vermektedir.</div><div><br></div><div>Feryal Tansuğ</div></div>
İstanbul’da Suyun Tarihi: İstanbul’un Su Sorununun Tarihsel Kökenleri ve Osmanlı’da Yabancı Su Şirketleri
Type
abstract
Year
2014

Kazgan, Haydar ve Önal, Sami. İstanbul’da Suyun Tarihi: İstanbul’un Su Sorununun Tarihsel Kökenleri ve Osmanlı’da Yabancı Su Şirketleri. İstanbul: İletişim Yayınları, 1999, 167 s.

ÖZET

İstanbul’da Suyun Tarihi: İstanbul’un Su Sorununun Tarihsel Kökenleri ve Osmanlı’da Yabancı Su Şirketleri

Kitap kısa makalelerden oluşmaktadır. Yazarlar, bu makalelerde temel olarak suyun İstanbul’un iktisadi tarihindeki rolünü ve günümüzde İstanbul’da yaşanan su sorununun tarihî kökenlerini incelemeye çalışırlar. Özellikle, 19. yüzyılda yabancı su şirketlerinin su idaresi konusunda ürettikleri, kimisi uygulanmış kimisi uygulanmamış çeşitli çözümleri anlatırlar. Eserde, Avrupa’daki su şirketlerinin, ellerindeki eskimiş teknolojiyi satacak pazar aradıkları, bunun için de Osmanlıdaki su sorununun çözümüne talip olunarak Osmanlı pazarında yer alabilmek için yöneticilere baskılar yapıldığı anlatılır.

Kitap, yabancı şirketlerin su dağıtımında karşılaştıkları güçlükler ile kamu kurumlarının su borçlarını ödeme sorunları hakkında ayrıntılı bilgiler sunduktan sonra bir belediyenin su temini meselelerinin çözümüne katkısı ile su ihtiyacının karşılanmasında vakıfların oynadığı rolü de tartışmaktadır.

Kitapta, şehirde artan nüfusla beraber su işlerinin kurumlarca (örneğin Evkaf Nezareti ve Su Nezareti) üstlenilmesi ve, 19. yüzyılda kurulan yabancı su şirketleri de tasvir edilmektedir.

Kitap aynı zamanda geliştirilen projeler ve şehirde sık sık meydana gelen yangınların su sıkıntısına yol açmasındaki rolü hakkında hakkında da bilgiler vermektedir.

Kitabın sonunda yabancı su şirketleriyle 19. yüzyılda yapılan anlaşmalardan örnekler, yabancı ve Osmanlı yazılı basınından İstanbul’daki su sorununa ilişkin haber örnekleri ile İstanbul gravürlerinden ve resimlerinden oluşan küçük bir albüm yer almaktadır. Herhangi bir referans gösterilmeden yazılmış bu kısa deneme yazıları okuyucuya İstanbul’da su konusu hakkında genel bilgiler vermektedir.

Feryal Tansuğ
Citation
Tansuğ, Feryal. '"Turkish abstract of 'A History of Water in Istanbul: Water Problems in Ottoman Istanbul, its Historical Origins and Foreign Water Companies'". Translated by Feryal Tansuğ. In Cities as Built and Lived Environments: Scholarship from Muslim Contexts, 1875 to 2011, by Aptin Khanbaghi. 242. Edinburgh: Edinburgh University Press, 2014.
Authorities
Collections
Copyright
Muslim Civilisations abstract the Aga Khan University
Country
Türkiye
Language
Turkish
Related Documents