Wadi El Gemal National Park Visitors Centre
Marsa Alam, Egypt
Like the nearby acacia tree, this remote centre provides shade and shelter, offering information about the park as well as refreshments, craft stalls, restrooms and exhibition areas. Making reference to the ‘bersh’, an indigenous structure made from any available materials, the centre is constructed from local basalt stone with a double roof of sheet-metal above wooden slats to encourage air circulation. The construction technique was deliberately self-evident and most of the elements can be dismantled and reused. This, in combination with a close collaborative process with local workers, makes the centre a model of how local resources can be redefined.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Marsa Alam, Egypt
Images & Videos
Associated Names
Events
2009
Dimensions
250 m²
Variant Names
Wadi El Gemal National Park Visitors Centre
Building Usages
visitor centre
commercial
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Nominee