Emine Usakligil House
Istanbul, Turkey
Designed for invisibility within its private forest environment, the building comprises a steel frame with highly reflective non-profile glass facades. Its interior spaces are differentiated through furniture and level changes rather than walls, allowing uninterrupted outward views. In winter, solar heat is stored within the black basalt floors and the reinforced concrete beneath. In summer, sunrays are blocked by sun shading screens. A surrounding pool not only provides climate control by causing a flow of cool air between the glass facades and the shading screens, but also protects against insects and reptiles. The structure is connected to a pre-existing stone house, now containing kitchen and study, via a glass dining-room space.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Istanbul, Turkey
Associated Names
Events
2006
Variant Names
Emine Usakligil House
Building Usages
private residence
residential
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Nominee