Restaurant at Chora
Istanbul, Turkey

This project is a restaurant in Istanbul which has 230 m2 of reworked floor area. The restaurant opens to the backyard of the hotel which is used as an open terrace. It is designed to respond to the needs of hotel guests, tourists and business people. The problem was overcoming the shortcomings of the existing space. The solution was found to play with rhythm and the contrast between solid and voids, dark and light, and lively and pastel hues. To reinforce the spatial unity and visual linkage between the entry area to the restaurant yet to preserve the privacy of booths and tables, walls are designed with modular rectangular voids. Slots have been created between walls and ceiling. Besides providing a rhythm in the space, the modular openings help create larger, yet intimate corners. A freestanding wall thus becomes an object in space with the ceiling floating over the corridor and entry area. The grid of modular voids has been superimposed on corridor walls as niches. The utilization of contrasting hues strengthens the solid / void concept.


Source: S+ Architecture



Location
Kariye Cami Sk. No 6 Edirnekapi , Istanbul, Turkey
Images & Videos
Associated Names
Events
1992
Dimensions
230 m2
Variant Names
Restaurant at Chora
Restaurant at Kariye
Alternate
Asitane Restaurant
Alternate
Building Usages
restaurant
commercial
Materials/Techniques
wood
plaster