New Power Station
Baku, Azerbaijan
The original brief asked the architects to demolish the old, late-19th century power station located on a natural harbour in the Bay of Baku, and build a new events hall in its place, but after a site visit, the architects proposed two new buildings linked by an enclosed bridge to house event spaces, while preserving the old power station as an exhibition space. The resulting New Power Station references the old through its placement and form, and the courtyard outside connects the former industrial site to its surroundings, the expanding green zone on the city’s waterfront. The design, with a simple geometric mass, use of zinc and wood for the large sloped roof and the facade, reflects the industrial spirit of the site and enables it to serve as a flexible, multi-functional space. The restaurants, jazz club and the concert area all have access routes to each other to form a dynamic circulation between the two buildings. The New Power House design reflects what defines an industrial building in the collective memory and yet has a contemporary style as well.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
153 Neftchiler Aveaz 1010, Baku, Azerbaijan
Images & Videos
Documents
Associated Names
Associated Collections
Events
Design 2010-2011
completion 2013
Dimensions
Ground floor area: 2,600 m²; total site area: 10,000 m²
Variant Names
New Power Station
Building Usages
power station
industrial
concert hall
public/cultural
bar / discotheque
commercial
restaurant
commercial
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Shortlisted Project
adaptive reuse