Oleleshwa Primary School
Ewaso Ngiro, Kenya
The community, a formerly pastoral group within the Maasai communal lands, pooled together some of their government-allotted plots to build this free, non-denominational school. The school merges the form and construction of traditional Maasai mud huts with a more durable, contemporary design. The classroom’s curved ring beam and wood ceiling tiles reference traditional forms and the extensive metal roof guides rainwater to the cistern in the breezeway, from where the schoolgirls collect water to take to their families. Passive design features include the metal roof that protects from sun and creates an open-air buffer to ventilate the classrooms and regulate temperature; thermal mass and operable windows provide additional control over temperatures and light.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Ewaso Ngiro, Kenya
Images & Videos
Associated Names
Events
Completed 2013
Dimensions
205 m²
Variant Names
Oleleshwa Primary School
Building Usages
school
educational
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Nominee