Bornean Sun Bear Conservation Centre
Sabah, Malaysia
The Visitor Centre houses ticketing, interpretation, a souvenir shop, BSBCC offices and a quarantine area, all following passive design principles of shade, daylight, natural ventilation and thermal insulation, apart from the air-conditioned offices. The large gable is clad in perforated metal, and the truss allows for a tall central space for group orientations, with lower areas providing more enclosed spaces for media viewing. The new building makes best use of the existing structure, resulting in a significant reduction in embodied carbon. The reinforced concrete frame and brick infill was re-used for the staff offices and quarantine area, whereas the public front of house area was rebuilt using a lightweight steel frame on top of existing reinforced concrete foundations.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Sabah, Malaysia
Images & Videos
Events
Completed 2014
Dimensions
440 m²
Variant Names
Bornean Sun Bear Conservation Centre
BSBCC
Variant
Building Usages
visitor centre
commercial
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Nominee