Turkish Contractors Association Headquarters
Ankara, Turkey
The basic principle of institutional transparency defined the design of the environmentally sustainable Headquarters. At the ground and first floors, reached through a forecourt, meeting and exhibition spaces are transparent day and night, while more private administrative areas are above, still engaged via the public atrium. The skin of the building is double-layered: firstly, a classic frameless glass-to-glass or glass-to-metal facade panel system; and then, a layer of stainless-steel mesh shading, allowing occupants outside views while giving a variable responsive density to the mesh according to solar orientation. The roof areas are covered by timber decks or sedum plants. An underground cooling labyrinth system is employed to exploit the diurnal temperature range of the local climate.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Ankara, Turkey
Images & Videos
Associated Names
Events
Completed 2013
Dimensions
6,900 m²
Variant Names
Turkish Contractors Association Headquarters
Building Usages
office building/complex
commercial
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Nominee