Forbes Marshall Green Field Industrial Campus
Pune, India
Architecture is used as a vehicle for social change in this project that transforms the idea of a factory from a sweatshop to a creative work-studio with natural light and trees growing on the workshop floor. The design strategy is based on a campus system to optimize synergies between parts, where each structure must be functional, efficient, durable and easy to maintain, and all must create a worker experience that is green, light and human. Long span trusses integrated into a system of skylights cut the carbon fuel requirements, and an aluminium jaali runs across the south facade, filtering light into the main working space.


Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Pune, India
Images & Videos
Associated Names
Events
Completed 2013
Dimensions
48,615 m²
Variant Names
Forbes Marshall Green Field Industrial Campus
Building Usages
other industrial
industrial
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Nominee