The Oval
Nairobi, Kenya
The Oval comprises 16,000 m2 of office and retail space arranged over nine levels around a central skylight atrium. Due to defined private/public vertical circulation routes, office users are not compromised by retail users. Office floors are served by six panorama lifts and skybridges span the atrium upper levels, adding to the dramatic, naturally lit and ventilated space. The atrium enables "stack-effect" ventilation through the centre of the building, drawing air through the offices to provide cross-ventilation throughout. This, combined with Nairobi’s high-altitude equatorial climate, and an east-west orientation for solar control, ensures a comfortable environment. The form draws one’s eye to the sky both internally, through its central atrium, and externally with the tapered elliptical form.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Nairobi, Kenya
Images & Videos
Associated Names
Events
Completed 2013
Dimensions
28,675 m²
Variant Names
The Oval
Building Usages
office building/complex
commercial
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Nominee