Kosebasi House
Kyrenia, Cyprus
On the footprint an existing building and retaining wall a Brutalist design was born in response to the limited natural building materials available. Fair-faced concrete was used extensively and echoes stone from the quarry nearby this one-floor three-bedroom family house. Maximising the integration of nature is achieved through the house's orientation and the complete opening of the large windows in the living spaces transitioning easily between the man-made and nature. Air circulation is managed through the hill-side high windows at the rear. A summer courtyard is located along the rear garden with a canopy, exposed to breezes and sunshine, while a separate winter courtyard is protected from cold wind between the house and the hill, thereby creating separate microclimates.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Kyrenia, Cyprus
Images & Videos
Events
Completed 2014
Dimensions
242 m²
Variant Names
Kosebasi House
Building Usages
house
residential
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Nominee