Kapadia Residence
Karachi, Pakistan
Traditionally, the Gujarati/Memon family system manifests itself in a large house with minimum privacy and multiple shared functions. Here the house continues to be a single unit structure yet the lateral plan offers autonomy and privacy for two nuclear families, achieved by allowing them to come together at multiple thresholds and "in-between" spaces. With separate access to both the ground and first floor, it has two sky courtyards, one that descends to the basement and one that stays at the ground level. Connected to verandas and other meso-spaces, they bring in soft warm light and breezes into the house, while, outside, the wind-oriented façade, a weave of hollow concrete blocks, channels the breeze and creates shade.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Karachi, Pakistan
Images & Videos
Associated Names
Events
Completed 2012
Dimensions
835 m²
Variant Names
Kapadia Residence
Building Usages
house
residential
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Nominee