Sustainable Incremental Construction Unit
Addis Ababa, Ethiopia
SICU is a 1:1 experimental building prototype implemented in a typical low-income neighbourhood that is half-ready, affordable and fast to construct. Homeowners can finish the construction themselves, installing building components, such as enclosure walls, windows, internal partitions, and finishes in less than two weeks. The system involves prefabricated concrete elements (foundation and columns) on the ground floor and lightweight timber frames and readymade wall panels with integrated windows and doors in the upper floor. Horizontally, both storeys have a spatial buffer zone, and vertically, the stairs and the ground space act as an intermediate space before entry to the private upper storey.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Addis Ababa, Ethiopia
Images & Videos
Associated Names
Associated Collections
Events
Completed 2013
Dimensions
8,600 m²
Variant Names
Sustainable Incremental Construction Unit
Building Usages
school
educational
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Nominee