KAPSARC Community Mosque
Riyadh, Saudi Arabia
The Mosque, within a linear park at the heart of the site, is approached through outdoor courtyards aligned with Makkah. The main prayer hall, set within a reflecting pool and reached from elevated glass bridges leading to its entrances, is designed as a 75-foot-square cube sheathed in a dynamic, layered skin. Inside, wrapping its walls and ceiling is a modern interpretation of a mashrabiyya. The outermost layer of glass is separated from an inner layer of stone-clad concrete by three feet with a minaret similarly clad. At night, the glass box becomes a lantern in the landscape. The Mosque was designed to be sustainable, with LEED Platinum Certification awarded in June 2014.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Riyadh, Saudi Arabia
Images & Videos
Events
Completed 2013
Dimensions
1,170 m²
Variant Names
KAPSARC Community Mosque
Building Usages
mosque
religious
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Nominee