Pani Community Centre
Rajarhat, Bangladesh
The Centre operates as Learn-Work-Shop, where locals are educated, work, sell products and earn money. Children attend nursery school, craftsmen build bamboo bicycles and women embroider garments. It was constructed using materials and skills from within a 25 km radius from the site, educating locals in the basic principles of sustainability. A large bamboo roof is lifted high to reduce heat build-up and U-shaped brick columns support the south façade, creating a row of vertical windows. The roofed plaza provides public lavatories and a playground. To the south a two-storey structure holds four 30-seat classrooms. There is a 100 m2 workshop and store, and, above, an assembly floor connected by a footbridge to the upper two classrooms.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Rajarhat, Bangladesh
Images & Videos
Events
Completed 2014
Dimensions
910 m²
Variant Names
Pani Community Centre
Building Usages
community development
urban design and development
Materials/Techniques
bamboo
brick
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Nominee