Niangou Terminal
Linzhi, Tibet, China
The Terminal is located at the confluence of the Niyang and Yarlung rivers, a still-intact place of extraordinary beauty. The facility, including landing dock, waiting area, restaurant and dormitory often used by river boatmen, establishes a contextual dialogue with the landscape. The use of local stone and wood incorporates the building into its natural surroundings, at the same time bringing a strong contemporary touch. The new space requirements are organised along a zig-zag downhill promenade. The promenade down to the dock follows the natural slope for 30 metres until reaching the river’s lowest-level river mark.


Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Linzhi, Tibet, China
Images & Videos
Associated Names
Events
Completed 2014
Dimensions
3,300 m²
Variant Names
Niangou Terminal
Building Usages
boat terminal
transportation
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Nominee