Besse Residence
Sana'a, Yemen
The Besse Residence is a one storey, single family residence, located on the outskirts of Sana'a, south of the central area. The design aims to demonstrate that traditional building technology, mud brick in this case, will accommodate modern facilities, and to set an example for contemporary construction. The traditional plan of a Yemeni house - a high tower with internal corridor seemed increasingly ill suited to small families and small urban plots. The outward looking traditional house-tower requires more space than is normally available in urban areas. At the same time privacy remains a prerequisite of any Yemeni house. The Besse House makes maximum use of the performance of traditional building materials and building skills while encouraging an evolution of the traditional design to conform with the changing socio-economic situation of the population. The Besse Residence has a spatial quality not typical of Yemeni architecture. An entrance porch opens to two sides; the dining and living areas are connected to the kitchen. The guest quarter is connected to the formal living quarter by a corridor, with its own private entrance; and a yard. The living room is organized around a fire-place. The private spaces of the house are organized around a courtyard and are related to traditional Yemeni architecture only through the treatment of the façade. The use of mud brick for the construction provided a good insulator both for winter cold or against summer heat. Natural light filters through stained glass windows. Ventilation is through narrow openings in the walls.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Sana'a, Yemen
Images & Videos
Documents
Associated Names
Associated Collections
Events
1973
Dimensions
1,140 m²
Variant Names
Besse Residence
Building Usages
private residence
residential
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Shortlisted Project