Palestinian Museum
Birzeit, Palestine
Aga Khan Award Winner
Recipient of the Aga Khan Award for Architecture in 2019.

Built to celebrate Palestinian heritage and with a stated aim to ‘foster a culture of dialogue and tolerance’, the museum is a flagship project of Palestine’s largest NGO, with support from nearby Birzeit University. 

The site is defined by agricultural terraces formed of dry-stone walls (sanasil) erected by local villagers to adapt the terrain for cultivation. Selected through an international competition, the design takes its cues from this setting and is firmly embedded within it. An access road leads to the top of the hill where approaching visitors glimpse views out of the other side of the building, across this characteristic landscape and to the Mediterranean 40km to the west. The building’s plan is double-wedge-shaped. The main visitor spaces – lobby, exhibition area, glass gallery, shop, café and cloakroom – are at entrance level, limiting the need for vertical circulation. The café, in the north wing, opens onto a paved open-air terrace with further views. A pre-existing hollow in the topography is exploited to provide additional accommodation underneath the south wing, including stores and an education/research centre, leading to a sheltered outdoor amphitheatre. 

The zigzagging forms of the Museum’s architecture and hillside gardens are inspired by the surrounding agricultural terraces, stressing the link with the land and symbolising resistance to the West Bank’s military occupation. Palestinian limestone, quarried locally near Bethlehem, is used for both façade cladding and exterior paving, unifying the scheme. The west façade’s masonry is cranked upwards in two places, exposing triangular curtain walls with metal fins whose sizes and locations are carefully calculated to protect the interior from solar glare and heat gain while maximising natural light – one of a number of measures that have earned the building its LEED Gold certification. Internally the Museum’s concrete structure is rough-rendered and white-painted. 

The garden is themed to range from agricultural crops at the outer confines to more refined plantings nearer the buildings, and is intended to supply the café with typical Palestinian produce. Rainwater from the terrace and amphitheatre is harvested for use in the irrigation and flush systems, and wastewater is treated also for use in irrigation.


Source: Aga Khan Trust for Culture - Aga Khan Award for Architecture

Location
Birzeit, Palestine
Images & Videos
Documents
Associated Names
Associated Collections
Events
Completed 2016
Dimensions
40,000 m²
Variant Names
Palestinian Museum
متحف الفلسطيني
Original
Building Usages
museum
public/cultural
landscape architecture
landscape
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Winner