Courtyard House Plugin
Beijing, China
This prefabricated modular system was first developed as a prototype for installation within courtyard houses in the traditionally Muslim district of Dashilar, in Beijing. The dense historic neighbourhood is home to disadvantaged communities who do not have the means to renovate the buildings. The Courtyard House Plugin initiative aims to upgrade dilapidated structures in an adaptable and cost-effective way, therefore both improving the residents’ living conditions and preserving the original architecture. The modules comprise the structure, insulation, wiring, and interior and exterior finishes in prefabricated panels. Installation and assembly takes no more than one day and does not require specialised labour. The Plugins represent a radically new approach to urban upgrading in China, where vast areas are regularly torn down. The central government approved the first two prototypes, and to date, some 15 houses have been upgraded. 


Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Beijing, China
Images & Videos
Documents
Associated Collections
Events
Completed 2014
Dimensions
443 m²
Variant Names
Courtyard House Plugin
Building Usages
area restoration
urban design and development
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Shortlisted Project