Musée Yves Saint Laurent Marrakech
Marrakech, Morocco
The Musée Yves Saint Laurent is located on Rue Yves St Laurent, just north of the Jardin Majorelle in Marrakech. Like its counterpart in Paris, the museum houses the work of Yves Saint Laurent. It was designed by Studio KO, led by duo Karl Fournier and Olivier Marty. Built from terrazzo, concrete, and terracotta bricks, the Museum has a central atrium that is open to the sky, around which are arranged exhibition rooms, conservation spaces, and an auditorium. The layers of brick are meant to evoke the the weave of textiles Saint Laurent worked with, and the floor plan meant to resemble a sewing pattern.

Sources: 

Fournier, Karl, and Olivier Marty. Studio KO. New York: Rizzoli, 2017.

"Musée Yves Saint Laurent Marrakech / Studio KO." ArchDaily, September 25, 2019. https://www.archdaily.com/925363/yves-saint-laurent-museum-marrakech-studio-ko. Archived at https://perma.cc/A55F-LGZK.

"Meet the Duo Behind Studio KO." Architectural Digest. https://www.architecturaldigest.com/story/meet-the-duo-behind-studio-ko. Archived at https://perma.cc/7P3H-EKC3.

"Yves Saint Laurent, deux musées pour un couturier." Le Monde, January 28, 2016. Accessed December 17, 2019. https://www.lemonde.fr/m-mode/article/2016/01/29/deux-musees-pour-le-couturier-yves-saint-laurent_4855921_4497335.html#tCgl8yVYhKQXLpVb.99. Archived at https://perma.cc/2CV5-CDJB.
Location
Marrakech, Morocco
Images & Videos
Associated Names
Events
2017 (Opened)
Dimensions
4000 square meters
Variant Names
Musée Yves Saint Laurent Marrakech
Yves Saint Laurent Museum
Translated
Musée YSL
Alternate
YSL Museum
Translated
Musée Yves Saint Laurent
Variant
Building Usages
museum
public/cultural
Materials/Techniques
brick
terracotta
concrete