Co-Sharing Office
Sidoarjo, Indonesia

The architect based the design of his own office on the traditional Javanese joglo - a house where private space is equalled by a public space (pendopo) for community activities. The project transformed a standard three-main-room developer building, more than tripling its floor area to accommodate a reception room, workspace, communal room, prayer room, dining area and services. In contrast to surrounding mass-produced buildings, it preserves Indonesia’s 14-century-old heritage of brick architecture. Using locally produced red bricks structurally and ornamentally on walls, floors and ceilings has re-awakened craftsmanship and boosted interest in their manufacturer’s business. The office hosts various activities including discussion events with guests from across Asia, and student internship groups. Climate-responsive measures include use of wind and solar energy.


Source: Aga Khan Trust for Culture

Location
Sidoarjo, Indonesia
Images & Videos
Associated Names
Events
Completed 2016
Dimensions
250 m²
Variant Names
Co-Sharing Office
Original
Building Usages
office building/complex
commercial
Keywords
Aga Khan Award for Architecture