Mleiha Archaeological Centre
Sharjah, United Arab Emirates

Part of a major eco-tourism project to showcase Sharjah’s archaeological and natural riches, the building centres around the Bronze Age Umm al-Nar Tomb. An urban park was upgraded to re-establish the tomb’s desert setting. Materials blend with the landscape. The building’s form, generated from the circular tomb and creating a ceremonial approach to it, comprises concentric sandstone walls. A gentle ramp leads to a rooftop viewing terrace. Internally, the fluid layout and curved walls guide visitors through the lobby and exhibition hall and on to the glass-fronted café with its views of the Fossil Rock formation and desert beyond. Contrasting with the flowing stone, a copper roof jaggedly cascades down over the café, mirroring the Fossil Rock formation’s sharp edges.


Source: Aga Khan Trust for Culture

Location
Sharjah, United Arab Emirates
Images & Videos
Associated Names
Events
Completed 2016
Dimensions
2,500 m²
Variant Names
Mleiha Archaeological Centre
Original
Building Usages
museum
public/cultural
Keywords
Aga Khan Award for Architecture