Mohi Houssin Residence
Giza, Egypt
The Mohi Houssen Residence is a traditional house with a workshop for an Egyptian sculpture situated in a private garden. The architect, through his design, sought to provide the artist and his family with a comfortable house and a functional workshop at a minimal cost. The residence is designed as two separate sectors; the larger sector comprises the residential area, which covers both the north and east side of the courtyard. The other sector comprises a ceramic workshop that encloses the courtyard on the west. The house is entered by a porch at the northeast corner which leads to an entry court facing the internal courtyard. The accommodation is divided into two parts: the north end is for the family, with three bedrooms and a bathroom on two levels. A corridor leads to the other half of the house where there is a domed sitting room, dining area kitchen and workshop. The domes and vaults are constructed using red bricks, while ceilings were built of mud-brick. The walls are load-bearing rough-hewn limestone.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Giza, Egypt
Images & Videos
Documents
Associated Names
Associated Collections
Events
1970
Variant Names
Mohi Houssin Residence
Mohi Houssein Residence
Mohi Houssen Residence
Building Usages
private residence
residential
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Shortlisted Project