Centrale Restaurant
Beirut, Lebanon
The construction of this restaurant required the demolition of the first-floor slab and internal walls of a listed 1920s building. The project preserved, internally and externally, the belt structure of steel beams used in the reinforcement process. Furthermore, the sandstone facade was not re-plastered, but was covered with a metallic mesh that allows the old plaster to peel out. The mesh enhances the poetic dimension of the decay and explains the position of the intervention vis-à-vis the 'historical value' of the building.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Beirut, Lebanon
Images & Videos
Documents
Associated Names
Associated Collections
Events
1920s, rehab 2001
Dimensions
Ground floor area: 200 m² ; total site area: 400 m²
Variant Names
Centrale Restaurant
Building Usages
restaurant
commercial
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Shortlisted Project