Rafsanjan Sport Complex
Rafsanjan, Iran
The design of this sports complex draws on the typology of the traditional icehouses of southern Iran. In a similar manner to the icehouses, it combines an opaque volume (the cone-shaped dome) with transparent elements (the wall and the diagonal glazed roof that divides indoor and outdoor pools). All internal walls are of brick and exposed concrete, which helps preserve the spatial integrity of the interior despite the diversity of the programme (gymnasia, pools, saunas, restaurant, etc.). The structure is reinforced concrete: external walls are double-layered and insulated.

Source: Aga Khan Trust for Culture

See also:

"Rafsanjan Sport Complex." Official Website of the Naqsh,e,Jahan Pars Consulting Engineers. http://www.njp-arch.com/projects/p_c/C_18.htm. [Accessed January 17, 2007]
Location
Rafsanjan, Iran
Images & Videos
Documents
Associated Names
Associated Collections
Events
2001
Dimensions
Ground floor area: 2,300 m²; total site area: 7,200 m²
Variant Names
Rafsanjan Sport Complex
Building Usages
sport facility
recreation and sport
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Shortlisted Project