Gürel Summer Residence
Çanakkale, Turkey
Aga Khan Award Winner
Recipient of the Aga Khan Award for Architecture in 1989.

This housing compound, designed by an architect for himself and his family, extends along the crest of a rocky site sloping downward to a beach. Hugging the stone boundary wall parallel to the road, yet informally arranged among the pine, olive and oak trees, are seven small, spare and simple one-storey, stuccoed and whitewashed buildings, traditionally constructed in masonry, with timber ceilings and clay tile roofs. Two of the units are for living (with kitchens), and four are for sleeping (with bathrooms). The seventh is a common service unit, adjacent to the parking space. The original vegetation has been allowed to remain and the footpaths are paved with beach pebbles. The jury found this residence to be "a work of art in which nature and humanism occupy the first place."

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Çanakkale, Turkey
Images & Videos
Documents
Associated Collections
Events
Completed 1971
Dimensions
1,000 m²
Variant Names
Gürel Summer Residence
Variant
Gürel Yazlik Evi
Variant
Gurel Residence
Variant
Building Usages
private residence
residential
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Winner