Mowafy Residence
Dahshur, Egypt
The house follows a U-shaped layout and is arranged around a central courtyard partially occupied by the swimming pool. The other end is closed off by a boundary wall and the domed loggia. All rooms are covered with high, vaulted or domed ceilings and display openings on at least two sides. An arcaded walkway lining two sides of the house around the swimming pool provides shade and cross-ventilation. The entrance hall gives access to the main reception room and living room on the left and to the service room, dining room and kitchen on the right. The sleeping quarters and private lving room are separated from the rest of the house by a small hallway.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Dahshur, Egypt
Images & Videos
Events
1987
Variant Names
Mowafy Residence
Building Usages
private residence
residential
Keywords
courtyard houses