Ciganjur House
Jakarta, Indonesia
The clients for the Ciganjur house were used to opening up all the windows and doors in their previous home. This habit was translated, here, into a fluidity of indoor and outdoor spaces: there are few partition walls defining western-style spaces, and conversely there are many large perforations (such as the verandah) encouraging cross-ventilation. Three reflecting pools act (both physically and psychologically) as a natural cooling system, while the huge overhanging roof keeps out rain and the midday sun. The structure and materials are standard, but this is a house without air-conditioning - in Jakarta.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Jakarta, Indonesia
Images & Videos
Documents
Associated Names
Events
2003
Dimensions
Ground floor area: 250 m²; combined floor area: 300 m²; total site area: 950 m²
Variant Names
Ciganjur House
Building Usages
private residence
residential