Abdul Gafoor Mosque Restoration and Extension
Singapore, Singapore

Restoring Abdul Gafoor Mosque was not just a matter of repairing its architectural features, an exuberant mix of Moorish/Roman/Saracenic themes. It also required a massive engineering effort to correct the differential settlement of the structure. The creation of a full basement both accommodated the necessary structural work and allowed for a substantial expansion of the prayer spaces. All the loads of the old masonry footings are carried by an underpinning system consisting of micropiles, steel frames and a grid of reinforced concrete beams integrated with the existing brick piers on the ground floor. The interior of the new basement was designed to complement the mosque.


Source: Aga Khan Trust for Culture

Location
Singapore, Singapore
Images & Videos
Documents
Events
2003
Dimensions
Ground floor area: 1,592 m²; combined floor area: 2,956 m²; total site area: 2,449 m²
Variant Names
Abdul Gafoor Mosque Restoration and Extension
Building Usages
mosque
religious
Keywords
restoration and conservation