Mashrabiyya House
Jerusalem
A mashrabiyya re-imagined in stone forms the envelope for this building. The typical light and porous effect of the traditional timber screen is achieved by positioning the stones slightly apart, with irregular spacing. The stone mass - which acts as a climatic buffer - is separate from the inner building and follows a different structural grid. The gap between layers allows air to circulate, contributing to passive cooling. The upper levels of the building contain apartments, while a stone-clad deck at basement level accommodates a workshop, studio and the new Gallery for Palestinian Cultural Representation.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Jerusalem
Images & Videos
Documents
Associated Names
Events
2006
Variant Names
Mashrabiyya House
Building Usages
private residence
residential