Post-Tsunami Housing
Tissamaharama, Sri Lanka
This project provides 100 houses in a Muslim fishing village in the region of Tissamaharama, on the south-east coast of Sri Lanka. Following the destruction caused by the 2004 tsunami. Shigeru Ban’s aim was to adapt the houses to their climate, to use local labour and materials to bring profit to the region, and to respond to the villagers’ own requirements through direct consultation. For example, kitchens and bathrooms are included within each house, as requested by the villagers, but a central covered area separates them from the living accommodation, as stipulated by the government. The covered area also provides an entertainment space from which women can retreat to maintain privacy. Local rubber-tree wood was used for partitions and fittings, and compressed earth blocks for walls.

Source:

The Aga Khan Trust for Culture, 2011.
Location
Tissamaharama, Sri Lanka
Images & Videos
Documents
Associated Names
Associated Collections
Events
2007
2005
Dimensions
Total site area: 3,195 m²; site area: 71 m² for each house
Variant Names
Post-Tsunami Housing
Building Usages
housing development
residential
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Shortlisted Project