Abu Samra House
Amman, Jordan
This is a private house built for a young family. The main concept of the house emerged from the topography of the site: orientating it towards the primary views, and organising it into two clusters (one for private use and the other for entertaining friends). The house, with its blank, public facades, provides privacy from the street. However from the other side the facades open up to interact with the landscape and views. Exterior walls are covered with a waterproof earth tone pigmented plaster - a departure from common local stone. It was also one of the first houses to adopt sustainable strategies.

Source:

The Aga Khan Trust for Culture, 2011.
Location
Amman, Jordan
Images & Videos
Documents
Associated Names
Events
2005
Variant Names
Abu Samra House
Building Usages
private residence
residential