Louvrebox House
Gita Bayu, Malaysia
Modelled on the indigenous kampong house, the living accommodation here is framed in timber louvres and raised on stilts above an undercroft to allow cross ventilation. Here the undercroft is given over to living space, with glazed sliding doors that allow this area to extend the full width of the plot. The long, narrow plan form of the building echoes that of its site and is pulled tightly to the higher eastern boundary, where a glass box entrance lobby with post-tensioned stair leads to all three levels. Humble, local materials are used throughout but careful focus on key details belies this economy. The aluminium louvres optimise both thermal performance and privacy and a ‘safari roof’ allows ventilation.

Source:

The Aga Khan Trust for Culture, 2011.
Location
Gita Bayu, Malaysia
Images & Videos
Documents
Associated Names
Events
2004
Variant Names
Louvrebox House
Building Usages
private residence
residential