Lycée Français Charles de Gaulle
Damascus, Syria
In designing school facilities in this desert climate, the architects opted for natural ventilation, a decision with crucial implications for the morphology of their solutions. The buildings are typically two-storey patio structures each giving onto a small, lush, and sheltered garden. The garden is the building block, creating the microclimate, feeding cool air into the ventilation system through PVC pipes, made to circulate by means of the updraft created by solar chimneys. The walls are double-block for its thermal properties: solid concrete on the inside and concrete breeze-blocks on the outside, separated by an air pocket. The classrooms are arranged in rows on both sides of major axes, in a pattern of alternating buildings and gardens.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Damascus, Syria
Images & Videos
Documents
Associated Names
Associated Collections
Events
2008
Dimensions
Ground floor area: 4,995 m²; total site area: 10,000 m²
Variant Names
Lycée Français Charles de Gaulle
Lycee Francais Charles de Gaulle
Variant
Building Usages
school
educational
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Shortlisted Project