Apartment No.1
Mahallāt, Iran
The majority of Mahallat’s economy is engaged in the business of cutting and treating stone, over half of which is discarded due to inefficiencies in stone-cutting technology. This project turns the inefficiency to economic and environmental advantage by reusing leftover stones for both exterior and some interior walls, and has led to the increasing adoption of stone recycling by local builders. The five-storey structure comprises two ground-level retail spaces and eight three-bedroom apartments above. Its austere prismatic form is balanced by the warmth of the natural materials. Small windows are shielded by triangular stone protrusions, and larger ones have wooden shutters that allow residents to regulate light and temperature levels.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Mahallāt, Iran
Images & Videos
Documents
Associated Names
Associated Collections
Events
2010
2007
Dimensions
Ground floor area: 260 m²; total site area: 420 m²
Variant Names
Apartment No.1
Building Usages
private residence
residential
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Shortlisted Project