IBTech IT Centre
Gebze, Turkey
The building brief required office, recreation and service accommodation. Major criteria influencing the design include site location on a slope, proximity to a greenbelt and a bay to the south. A two stage construction (later abandoned) and campus format led to a segmented design. The building takes the form of three blocks connected by bridges with courtyards between. The recreational courtyards are co-located with the cafeteria, swimming pool and dining hall. The south-western facade is controlled, filtering out sunlight. Terraces are created by pulling back some offices facing the landscape. Facades, solid contours and partial roof slopes are referenced into the landscape.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Gebze, Turkey
Images & Videos
Associated Names
Events
2009
Variant Names
IBTech IT Centre
Building Usages
mixed-use
commercial
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Nominee