MM House
Istanbul, Turkey
This house on Istanbul’s Asian coast started out as a 1960s ruin. The owner wanted a more open plan, and sought to repurpose the basement from storage to a library, workspace, guest bathroom and kitchen. The ground-floor concrete slab was reinforced, and the surrounding foundations compressed with concrete walls to hold a new steel structure. The preserved entrance stairs define an axis that divides the house into two functional parts, in the manner of some traditional Turkish houses. The zinc titanium roof and aluminium window frames are low-maintenance, as are the aggregate brick gable walls, which recall the traditional stone houses of Mardin where the owner spent his childhood.

Source: Aga Khan Trust for Culture
Location
Istanbul, Turkey
Images & Videos
Associated Names
Events
2011
Variant Names
MM House
Building Usages
private residence
residential
Keywords
Aga Khan Award for Architecture Nominee