Taher Residence
Riyadh, Saudi Arabia

The main concept of this project was to design the house around two oases of landscape and water. The formal court is the green heart of the house, changing with the seasons and the light of day. The pool court, has the family zone around it, providing it with privacy and protection. Both courts capture the cool night air, which cools the house during the day. The orientation, the courtyards, the insulated thick walls all reduces heat gain. Solar panels and sewage treatment plants that recycle waste water, all aid in the energy conservation and energy efficiency. With the formal areas and upstairs closed, the five bedroom house becomes a single bedroom apartment around the family pool.

Source: Hana Alamuddin
Location
Riyadh, Saudi Arabia
Images & Videos
Associated Names
Associated Collections
Events
1999
2002
Dimensions
1400 m²
Variant Names
Taher Residence
Building Usages
private residence
residential